Daisypath - Anniversary

Lilypie - Second Birthday

Lilypie - Pregnancy

Tuesday, July 30, 2013

Kisah membayar zakat

Dlm bulan Ramadhan ni, antara perkara yg wajib di buat adalah membayar zakat.
Minggu lepas, dalam perjalanan balik ke K.kinabalu dari Labuan, Kitorg singgah kt masjid Pekan Papar.
Tujuannya nak solat je mula2. Pastu kebetulan ada 'amil kt situ, jd En.Hubby pun ambil kesempatan utk terus bayar zakat.
Sampai kt kereta aku nampak ada resit zakat kt tangan dia.
Hubby: Sory lmbt sikit, gi bayar zakat td
Aku: Owhh.. Eh, kenapa ada 2 resit je (sepatutnya ada 3-Hubby, aku & Rania)
Hubby: (Pause sekejap).... Eh, lupa bayar utk diri sendiri...Bayar utk tanggungan je (sambil bergegas keluar masuk dlm masjid semula)
Aku: ahahahah..Apa pun tak bole!

Korang dh bayar zakat?


Friday, July 12, 2013

Rania Nuur 15 months

Lamanya x update blog.
Fuuuuhhh! Tiup2 dulu habuk

Kali ni nak update pasal Rania
Anak dara busuk tu

Berat terkini: 10.5 kg
Tinggi: 83 cm

Dah boleh berjalan, berlari dan melompat
Manja tak boleh blah. Aku masuk toilet nak mandi, dia meraung2 macam aku tgglkan dia keluar jalan2. Meleleh-leleh air mata, sedih sgt nampaknya. Kadang2 kalo dh tak tahan telinga angkut jugak sekali masuk toilet. Org tengah buat bisnes kt toilet, dia sibuk nak mintak duduk kt riba. Macam mana lah anak oi.. Paling penat kalau bawa dia keluar. Berlari tak cukup tanah. Aku yg penat mengejarnya. Kalo dh penat berjalan, nak kne dukung pulak. Pulak tu bukannya nak kalau Abah yg dukung..aku jugak dicarinya. Kamu tu bukannya ringan Rania Syg..hahaha. Menggeramkan jiwa raga betul

Bercakap tak payah kira la.. Pot pet pot pet je kerjanya. Tp aku tak paham pun. Paham la sikit2. Antara conversation kmi:
Ibu: Nak mamam?
Nia: Naa (Nak). Mamam
Ibu: Nah
Nia: Yaaayy. Dap (sedap)

Ibu: Jom mandi
Nia: Yay. Tom (jom)

Ibu: nak susu?
Nia: Sussss (Susu)
Ibu: Nah
Nia: Yaaayy

Favorite word dia sekarang adalah " Yaaay". Semua pun nak "yaaayy".

Suka menari dan menyanyi. Apa lagi kalau upin ipin. Adohai...takut aku budak ni tergolek masa melompat dan pusing2 menari tu. Suka makan jugak. Kejap-kejap "mamam", kejap-kejap "Naa..". Dulu masa mula2 masuk setahun tak nak makan sgt. Suap je luah keluar balik. Dia tak heran pun kalau kau bawa mangkuk makan dia. Masuk 14 bulan selera dh improve, tapi bila kne chicken pox last week, makan mcm tak hengat. Nak mengunyah je kerjanya. Aku pulak yg takut tgk perut boroi dia tu. Takut termuntah. Kadang2 aku sja la letak bubur banyak sikit kt mangkuk dia, dgn harapan kalau Nia tak dapat habiskan aku nak paw.. Hmmph..Tinggal harapan je la. Licin di sapunya. tapi seronok tgk anak berselera makan ni. Sebab aku dh melalui fasa anak TAK MAHU makan langsung. Sgt sedih dan demotiveted nak masak ok.

Harta yang paling dia suka: BUKU. Lagi suka buku dari mainan. Celik mata ambil buku, sampai rumah ambil buku, lepas mandi belum pakai baju lagi ambil buku.

Takut kepada segala jenis binatang. tak kira la binatang darat, laut, berjalan, terbang. Tapi kalau buku dia paling suka buku yg ada binatang. Siap buat bunyi2 lagi. Ambik kau. Hari tu try bawa dia g swimming pool. Ingantkan orang yg suka mandi ni seronok la bila dpt swimming. Jangan harap la. Abah je yg basah. Anaknya? Takut sgt kt swimming pool tu " Nanaak..Pish..(tak nak.. ade fish)"...hahaha. Apa pon tak boleh.

Bila tengok Rania berlari2 dalam rumah, macam tak sangka pulak budak ni dh besar. Dulu kecik je, fragile, tangan terkapai2, tido nangis susu berak je dia tau. Perasaan bercampur- campur. Sedih sebab mcm cepat sgt membesar, nnti kejap2 lagi dh g sekolah. Gembira sebab dh boleh communicate dgn lebih baik, main pun seronok je nak gomol2, wrestling2.

Ya Allah, kau berikanlah kesihatan yg baik kepada anakku. Jadikanlah dia hambaMu yg Kau kasihi. HambaMu yg taat perintahMu dan RasulMu. HambaMu yg berbakti pada agama dan ummah. Anak yg menghormati orang tuanya. Pimpinlah hatinya agar selalu bersamaMu. Lindungilah dia dalam apa jua keadaan sekalipun. Berikanlah kami kekuatan untuk terus mejaga, membimbing dan mendidik dia.

Bibik free. Sape nak?

Muka mengada

Bookstore adalah destinasi wajib kalo keluar

Tgk TV mcm org tua

"minum minum minum dap"
Dear Rania,
Ibu want you to know that Ibu love you very much.

Thursday, May 16, 2013

SELAMAT HARI GURU

16 Mei tiba lg
Mesti ramai yg dpt hadiah comel2 hari ni kan?
Aku cuma nak mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Guru
Bersama ucapan tetinggi-tinggi Terima Kasih
Kepada guru2, ustazah2, ustaz2, teacher2, cikgu2, pensyarah2, doctor2, professor2 yang selama ini telah mendidik dan mengajar aku

Tadika Kemas Layang-layangan 1992
SK Layang-layangan 1993-1998
SMS Labuan 1999-2003
Matriculation Center IIUM 2004-2006
University Islam Antarabangsa Malaysia 2006-2011

Jasa Kalian tak akan terbalas sehingga kehujung nyawa
Maaf sekiranya ada detik dan ketikanya aku mengecewakan kalian

Oh ya, tak lupa juga "Selamat Hari Guru" kepada sahabat handai yg bergelar guru.
Dan kepada diri sendiri yang juga seorg tenaga pengajar (haha..tak malu sungguh)

"TERIMA KASIH CIKGU" (baca dgn nada upin ipin ye kawan2..)


Tuesday, May 14, 2013

Tribute to Aqil Hamzah..Alfatihah

Hajat hati, hari ni nk update perkembangan Rania yg terkini.
Sebelum nk update td blogwalking kejap.
Tesentuh hati membaca blog erina
Si comel Aqil Hamzah sudah pergi menanti mamanya di syurga
(Entry di sini )
Kesedihan itu membuat aku hilang idea untuk update apa2 lg

Aku bukannya rapat dgn mna2 bloggers
Aku cuma silent reader blog erina
Cuma Aqil ni lebih kurang sebaya dgn Rania
Dan aku mengikuti perkembangan Aqil melalui blog erina
Melihat Aqil membesar seperti melihat Rania
Dan aku terasa menyayangi Aqil seperti Rania jugak
Meskipun tidak pernah bersua

Ya Allah..beratnya dugaanmu buat erina
Berat mata memandang, berat lagi hati yg melaluinya
Semoga erina sekeluarga di beri kekuatan menghadapi dugaanNya
Salam takziah buat erina sekeluarga
Alfatihah buat si kecil Aqil Hamzah yg kuat dan tabah


Tuesday, March 19, 2013

HPV Vaccination

Terdengar perbualan student di tandas pg tadi...

Student 1: "Jom la ptg ni kta pergi ambil injection.."
Student 2: "Injection apa?"
Student 3: "Injection untuk cancer serviks"
Student 2: "Apa tu?"
Student 1: " Ala..injection supaya kalau kau mengandung anak kau tak cacat"

Aku: ERRKKK!!

Mungkin ada yg tahu..tapi ada jugak yang belum tahu. Jom kita sama2 kongsi

Cervical cancer and HPV infection
Apa itu cervix?
Cervix atau dalam istilah Bahasa Malaysia disebut sebagai "pangkal rahim" adalah sebahagian dari reproductive system (sistem peranakan) wanita. Cervix menghubungkan vagina (faraj) dengan uterus (rahim)

Sumber: gugel


Dari gugel


Apa itu cervical cancer?
Cervical cancer atau kanser pangkal rahim merupakan kanser/barah pembunuh kedua terbanyak (apa la BM aku ni) di kalangan wanita selepas kanser payudara. Kanser pangkal rahim adalah pertumbuhan abnormal cell di kawasan pangakal rahim

Symptom/gejala yang mugkin dialami
  •  post-coital bleeding (pendarahan semasa/selepas membuat hubungan seks)
  • intermenstrual bleeding (pendarahan ditengah2 kitaran haid bila kita sepatutnya belum period - xtau mcm mna nk terangkan dlm BM)
  • post-menopausal bleeding (pendarahan selepas sudah putus haid)
  • keluar lendir berharah yang berbau busuk dari faraj
  • dan sebagainya..hehe 
Sila cari lebih lanjut tentang cervical cancer ya..aku nak cerita tentang HPV vaccination.

Apa kaitan HPV dgn cervical cancer?
HPV atau human papilloma virus merupakan faktor penyebab utama kepada kanser pangkal rahim. HPV boleh berjangkit melalui hubungan seks. Apabila wanita terdedah kepada HPV, our immune system (sistem pertahanan badan) selalunya dapat melawan serangan virus ini. Tetapi bagi sesetengah wanita virus ini dapat hidup bertahun-tahun sehingga ia dapat menukarkan sel di permukaan pangkal rahim kepada sel-sel kanser.

HPV vaccination/ pelalian HPV
Vaksin HPV (HPV vaccine) adalah suntikan pelalian yang diberikan bagi menghalang jangkitan HPV dikalangan wanita. Ia mengandungi virus-like particle yang akan merangsang sistem pertahanan badan kita untuk menghasilkan antibody bagi melawan jangkitan HPV

3 suntikan HPV vaccine perlu diambil dalam masa 6 bulan.
  • Suntikan pertama
  • Suntikan kedua : 1 bulan selepas suntikan pertama
  • Suntikan ketiga : 6 bulan selepas suntuikan pertama
HPV vaccine sebaiknya diambil sebelum the onset of sexual activity. Walaubagaimanapun, people who are sexually active may also get the benefits.

HPV vaccination in Malaysia
Pada tahun 2011, Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan pemberian suntikan HPV vaccine secara percuma. Suntikan ini diberikan kepada remaja perempuan tingkatan satu atau remaja perempuan berusia 13 tahun (kira mcm nak cover jugak remaja yg dh tak bersekolah atas sebab2 tertentu). Kenapa kne ambil masa umur 13? Ya la, kan kita nak bagi sebelum mereka2 ni memulakan sexual activity..hehe. Walaupun sekarang ni bukan sesuatu yg pelik kalau budak tu dh start sexual activity very much earlier.

Buat masa ini, hanya remaja perempuan form 1/ yang berusia 13 tahun yang akan mendapat suntikan secara percuma. Yang umur lain2 tu bole dtg ke mana2 klinik kerajaan atau swasta untuk mendapatkan suntikan dengan harga tertentu.

Oh ya, pastikan korg ambil ketiga-tiga dose injection tau. Jangan dtg separuh jalan je.. ;). Ok la, setakat ni perkongsian sedikit pasal HPV vaccination. Next time mungkin kita bole kongsi lebih detail pasal cervical cancer dan PAP smear ok? Kalau ada informasi yg salah sila betulkan..:)

P/s: Susah bg aku nak tulis pasal health in BM..haha. So, sorry la kalo ayat aku mcm pelik2 je. Cintailah bahasa kebangsaan kita!!

Wednesday, January 16, 2013

Monday, January 14, 2013

Rania dan "Sekolah"

Amek kau..tajuk dia
Macam la Rania tu dh besar sgt nak pegi sekolah
Umur pun belum sampai setahun
Sebenarnya kitorg refer taska tempat Rania di jaga tu sebagai "Sekolah"

Pagi tadi masa hantar Rania ke sekolah
Nampak ada this little girl menangis sambil memanggil mamanya
Sedih pulak aku tengok
Alhamdulillah..setakat ni Rania tak pernah pulak buat perangai mcm tu
Aku tak tau la samada sebab Rania belum faham atau sebab dia memang suka pegi sekolah
Yang aku perasan, setiap pagi aku hantar dia ke sekolah
Dia akan tersengih-sengih sanbil goyang2 kaki (itu tanda dia tgh excited)
Pastu dia akn pandang aku, senyum and say "yah!" (sekolah kot maksudnya)
Bila dh masuk pintu sekolah, dia dh tak pandang dh aku ni
Yang dia nampak cuma kawan2 dia tu
Takde dh sesi babai2..sebab dia memang tak pandang dh ibunya ni..huhu
Tak tahu lah aku kalo Rania menangis mcm budak tadi
Agak2nya aku ni jadi surirumah je kot
Sebab tak sampai hati.. uwaaa!!
Aku tak tau la bila dh besar karang
Harapnya perangai suka ke sekolah ni akan bertahan sampai awak besar lah ye Rania

"Taska Kasih Fitri"
Masa mula2 hantar Rania, aku agak nervous..
Biasala..first time
Setiap hari, waktu lunch, aku akan lawat Rania
Breast feeding n just to make sure she was taken care properly
Lepas dua bulan, I started to develop trust
One thing yang aku suka sgt dgn taska ni adalah dia sgt Islamic
Memang sesuai dgn citarasa aku n hubby
Ada one time, masa taska pindah masuk bangunan baru
Diorg buat makan2 sikit
Dan yang paling best, the owner buat bacaan Surah al-Baqarah and azan 7 penjuru sebagai pendinding untuk anak2 jagaan mereka.
Then I know that my daughter is in a good hand
Pengasuh2 di sana juga diwajibkan berpakaian menutup aurat
Bukan setakat bertudung, tapi juga berbaju labuh
Setiap age group ada modul tersendiri
Didedahkan pada Islam seawalnya
Dan modul yang paling seronok adalah bila anak2 ini sudah membesar, mereka akan diajar mengaji juga di taska ni..
Alhamdulillah..memang Allah dh rancang nak bagi taska yang baik ini untuk Rania

Bila pindah rumah bulan October 2012
Kami sebenarnya ada peluang hantar Rania dgn pengasuh yang duduk satu blok dgn kitorg
Mungkin jagaan yg lebih baik sebab lebih focus
Its been considered, tapi melihat Rania yang sgt happy dgn kawan2 yg ramai
Socializing well, develop excellently di "sekolah" dia sekarang
We both think that its better for Rania to stay at her current Taska
Biarlah Rania belajar bersosial
The taska is five minutes from my office, anyway
No. 3 senior. Kelas strawberry ^^
 Membesar lah anakku, jadi anak solehah..:)